15.5.09

ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Έχεις περάσει πρόσφατα απο την πλατεία Θεάτρου ή την Ομόνοια το βράδυ? απο την Ευρυπίδου, τη Μενάνδρου , τη Σοφοκλέους?

Αν πιστεύεις έστω και λίγο πως κάτι πάει καλά σε αυτη τη χώρα, πως κάποια πράγματα όντως λειτουργούν ή ακόμα πιο ακραία πως είναι όλα καλά εδώ...τότε σου προτείνω να περάσεις απο το κέντρο της Αθήνας , την πρωτεύουσα μιας Ευρωπαϊκής χώρας (reminder) για να βγάλεις μόνος σου συμπεράσματα...

Είναι ΤΡΑΓΙΚΟ να μιλάμε για επιχειρήσεις "σκούπα" , για συλλήψεις υπόπτων, για μεταφορές μεταναστών για εξακρίβωση στοιχείων όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση στο κέντρο της πόλης.

Είχα καιρό να περάσω (ίσως απο το καλοκαίρι) και ήμουν σίγουρη πως τα πράγματα θα είχαν γίνει χειρότερα γιατί δουλεύοντας στο Μοναστηράκι και περπατώντας αρκετές φορές μέχρι τα Εξάρχεια , είχα παρατηρήσει πως τα πράγματα είχαν αγριέψει.
Αυτό που αντίκρυσα όμως χτες το βράδυ ξεφεύγει απο την εικόνα που φανταζόμουν.

Όταν πριν περίπου ένα χρόνο είχα κατέβει με τα πόδια απο Μοναστηράκι στην πλατεία Καραϊσκάκη είχα εκπλαγεί με την κατάσταση. Παρόλο που ένιωσα αρκετές φορές πως απειλούμαι με τον όποιο τρόπο, θεώρησα πως έχει περισσότερο να κάνει με το φύλο παρά με το ποσοστό εγκληματικότητας της περιοχής. Σκέφτηκα πόσο άλλαξαν τα πράγματα όσο έλειπα, μίλησα σε φίλους για τις εικόνες ...μέχρι εκεί.

Αυτό που αντίκρυσα χτες το βράδυ ήταν η κατάσταση στην Καραϊσκάκη που είχα δεί αλλά στον υπερθετικό βαθμό με λίγο απο Τεχεράνη , λίγο απο Μποκοτά σε συνδυασμό με Whitechapel στα χειρότερα του. Ελεύθερο και ανεξέλεγκτο εμπόριο ναρκωτικών , πρεζάκια να χαροπαλεύουν στη δύνη, άστεγοι, παράνομες πόρνες, νταβατζήδες και μπάτσοι.
Θα πω με πραγματική επιείκεια πως η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας έχει ξεφύγει απο οποιοδήποτε έλεγχο , τα πάντα δείχνουν να λειτουργούν απροκάλυπτα μα κυρίως ανενόχλητα.
Οι μπάτσοι στέκονται με μια κλούβα λίγο πιο χαμηλά, περίπου στο ύψος της Κουμουνδούρου και φροντίζουν να γίνονται οι dealιες χωρίς πρόβλημα. Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν άλλο λόγο για τον οποίο είναι εκεί.
Το ξέρω πως τους τελευταίους μήνες έχουν γραφτεί σε όλα τα free press άρθρα σχετικά με την κατάσταση του κέντρου της Αθήνας το βράδυ, έχω δεί και τα ρεπορτάζ για τα γκέτο, την πορνεία, το trafficing, τα ναρκωτικά...
Αλλά όταν το βλέπεις ζωντάνα, όταν το κοιτάς κατάμουτρα παίρνει άλλη διάσταση.
Άκουσα πρόσφατα πως σε 4 δρόμους γύρω απο την πλατεία Ομονοίας υπολογίζονται πως στεγάζονται -φυσικά παράνομα- γύρω στους 4.000 μετανάστες. Για να μην πώ για την κατάσταση στο παλίο εφετείο , που 600 Αραβικής προέλευσης οικονομικοί μετανάστες ζούν στις πιο άθλιες συνθήκες...χωρίς κρεββάτια, τουαλέτες, με ποντίκια και δεινόσαυρους...

Είναι ΤΡΑΓΙΚΟ να μιλάμε για ευρωεκλογές, για ευρωκίτς διαγωνισμούς, για οτιδήποτε μπορεί να έχει το συνθετικό ευρώ- όταν επιτρέπουμε να ζούν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες το 2009. Είναι ανεπίτρεπτο, είναι εξευτελιστικό , είναι ΝΤΡΟΠΗ...

58 χρόνια μετά τη σύμβαση της Γενεύης (διεθνής σύμβαση για την προστασία των προσφύγων) την παρατηρούμαι να καταπατείται δημόσια και απροκάλυπτα ... στο χειρότερο βαθμό που αδιαμφισβήτητα γνώρισε ποτέ η Μπανανία... (Νικήτα φάε μια Chiquita ρε σιχαμένο ανίκανο πλάσμα ..κέρασε φίλους και αντιπάλους...κερνάω εγώ)

Ντρέπομαι και λυπάμαι για όλους αυτούς που ασχολούνται με τα ανούσια, τα λίγα , τα περιττά και αγνοούν πως λίγα λεπτά απο την υπέρ-ασφάλεια τους σπιτιού τους , άνθρωποι αγοράζονται και πουλιούνται , πεθαίνουν ή σέρνονται στα πεζοδρόμια...
Λυπάμαι ειλικρινά και θα ήθελα να κάνω και κάτι περισσότερο απο το να λυπάμαι.

Είναι δικό μου πρόβλημα όσο και δικό σου.
Για την ακρίβεια δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που δεν είναι πρόβλημα του.

Κάνε μια βόλτα το βράδυ εκεί γύρω. Άνοιξε το παράθυρο , άκου τη βοή , τις συνομιλίες. Κοίτα τη Βαβέλ. Μύρισε τη μπόχα. Δες τους μπάτσους πως στέκονται εκεί. Δες τα πηγαδάκια με τους εμπόρους και τους ναρκομανείς.

Και μετά συμπλήρωσε τη φορολογική σου δήλωση. Και πήγαινε και να ψηφίσεις. Και βάλε λίγο τηλεόραση να δείς με τι ασχολούνται...

3 σχόλια:

-------------------------------- είπε...

Αγαπητή Μπανάνα,

Εν τέλει θέτεις και συ το δάκτυλό σου επί τον τύπο των ήλων, αν και το μέγεθος του προβλήματος είναι ίσως για όλους μας δύσκολο να προσμετρηθεί.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια να κάνει το οτιδήποτε για τους μετανάστες, οι οποίοι υπο άθλιες συνθήκες και έχοντας πληρώσει χαράτσι σε λαθρεμπόρους και ημέτερους φύλακες κάθε είδους, στιβάζονται σε ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, ονειρεύονται να φύγουν, αλλά εξ ανάγκης μένουν, πωλούν σιντί, γίνονται άσμα της Έφης Σαρρή, ντηλάρουν ή πρεζάρουν, εκδίδουν ή εκδίδονται, ηθελημένα ή μη- και εν γένει υφίστανται (ως εκεί) ως τμήμα μιας κοινωνίας, η οποία κλείνει τα μάτια, αδιαφορεί να τους δώσει την ευκαιρία (για αρχή) να ενσωματωθούν, ή μάλλον το λιγότερο, δεν τους δίνει την ευκαιρία να προσπαθήσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Η Ελλάς δεν έχει ούτε σπιθαμή μεταναστευτικού σχεδίου, παρά μόνο φυλακές γκούλαγκ, για τις οποίες η Επιτροπή για τα Βασανιστήρια του ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα επανειλημμένα. Για να μην είμαστε όμως και αποκομμένοι από την πραγματικότητα- η Ελλάδα δεν έχει την δυνατοτητα να φυλάσσει κάθε σπιθαμή συνόρων (ειδικά θαλάσσιων) - και ούτε θα πρεπε. Και ίσως η Ελλάδα να μην έχει τα μέσα, άμεσα, να λάβει μέτρα που δια μαγείας να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό βέβαια δε δικαιολογεί την αδιαφορία μιας έτσι κι αλλιώς έκπτωτης και θλιβερά ανίκανης κυβέρνησης. (Αν και το ΠΑΣΟΚ δε νομίζω ότι μπορεί να δηλώσει πλήρως άμοιρο ευθυνών ως προς τα μεταναστευτικά)

Αυτό που είναι έτι προβληματικότερο ωστόσο είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου (και δια αναγωγής της μετανάστευσης γενικότερα).

Άλλοι (όρα free press έντυπα) μοιρολογούν το τέλος του σύντομου καλοκαιριού του guru και της ersatz πολυπολυτισμικότητας (κοινώς, ναι στην Ταιλάνδη, αν σερβίρεται σε Πιατέλα κριστόφλ). Άλλοι (όρα σχετική αρθρογραφία Μαγκλίνη στην Καθημερινή) παίζουν στεγνά πολιτικό παιχνίδι.

Άραγε, tertium non datur?

Θείος Αιμίλιος

Natasja είπε...

Και μετά ασχολούμαστε με τον Σάκη και κατά πόσο κοντό είναι το μπλουζάκι που θα φορέσει στον διαγωνισμό...μήπως μας αξίζει αυτή η σαπίλα τελικά???
ε????

MPanana είπε...

@ θείος Αιμίλιος : αχ τι ωραία που τα λέτε Θείε και πόσο σύμφωνη με βρίσκεται! Η Ελλάδα έχει όντως παραιτηθεί απο όποια προσπάθεια σχετική με τους μετανάστες και πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχει ούτε δεύτερη επιλογή...
Ο νομάρχης Αθηνών προσπαθεί να δώσει λύση για το εφετείο..αναρωτιέμαι που θα τους πετάξουν 600 μετανάστες...!!

@ anasa: o Sakis, η κοντή μπλούζα του, το γιγάντιο συραπτικό με την ελληνική σημαία είναι μια απο τις πολλές αφορμές που μας δίνουν για να ασχοληθούμε με τα περιττά! ο πόπ στάρ μιας Βαλκανικής πρωτεύουσας που θεωρεί διαφήμιση τον eurokitsch διαγωνισμό ενώ βουλιάζει στα ίδια της τα σκατά (excuse my language :) )